Traditional Songs from Olympos Karpathos – Manolis I. Sofillas

Archive for July, 2009

Σάμος 2009

by on Jul.03, 2009, under Εκδήλωση στη Σάμο 2009

[nggallery id=11]

Comments Off on Σάμος 2009 more...

Ιστορικό Συλλόγου

by on Jul.03, 2009, under Η ΒΡΥΚΟΥΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Αποσπάσματα από την ομιλία του
συμπατριώτη μας κ. Αντωνίου Ν. Παυλίδη

Εδώ στη Ρόδο λίγο πριν το 1970 ήταν μόνιμα εγκατεστημένες περίπου 40 οικογένειες συμπατριωτών μας. Εγκατασταθήκαμε εδώ άλλοι με προσόντα μόρφωσης, άλλοι με προσόντα τέχνης, άλλοι μόνο με τα δυο στιβαρά τους χέρια, όλοι όμως κουβαλώντας μαζί μας την περηφάνια, την τιμιότητα και τη δραστηριότητα του Ολυμπίτη.

Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας και συνεύρεσης των Ολυμπιτών της Ρόδου τότε, ήταν η ανταλλαγή επισκέψεων στις ονομαστικές εορτές όπου επακολουθούσε πάντα γλέντι.

Πολλές φορές συνήθως τις Απόκριες, συνεννοούμασταν μεταξύ μας και μαζευόμασταν σε κάποιο από τα καφενεία των συμπατριωτών μας όπου γινόταν γλέντι και χορός και μας δινόταν έτσι η ευκαιρία να ζήσουμε έστω και για λίγες ώρες στιγμές που μας θύμιζαν το όμορφο χωριό μας. Σε όλα αυτά βέβαια, γλέντια και γιορτές, πόλος έλξης ήταν και είναι ακόμη η παρουσία του Γιάννη του Παυλίδη με τη γλυκύτατη λύρα του, που συνοδευόταν για αρκετό διάστημα από το λαούτο του Νίκου του Νταή.

Όμως δεν έφτανε αυτό. Εμείς θέλαμε οι Ολυμπίτες να συνευρίσκονται πιο συχνά, να συμμετέχουν στις δικές μας γιορτές και διασκεδάσεις, αλλά και στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ρόδου όπου κατοικούσαμε.

Έτσι άρχισαν οι συζητήσεις, στην αρχή σε μικρές παρέες, αργότερα σε μεγαλύτερες, μέχρι που ωρίμασε σιγά-σιγά στη σκέψη όλων η ιδέα της δημιουργίας κάποιου φορέα ο οποίος θα μας ένωνε και θα μας έδινε την ευκαιρία να συμμετέχουμε ενεργά στις διάφορες εκδηλώσεις.

Πρωτεργάτης σ’ όλα αυτά ο αείμνηστος φίλος και συμμαθητής δικηγόρος Νίκος Φαρμακίδης φορτωμένος με όνειρα για το μέλλον και γεμάτος αγάπη για την Όλυμπο.

Επειδή ήταν δύσκολο να βρισκόμαστε τακτικά όλοι οι πατριώτες της παροικίας, δημιουργήσαμε μια ομάδα περίπου 10 ατόμων με συντονιστή τον Φαρμακίδη και ανταλλάζαμε γνώμες για τα υπέρ και τα κατά της ίδρυσης της Αδελφότητας ως και για το ποιο θα είναι το όνομά της.

Τελικά αυτή η ομάδα, με την επιμονή του Φαρμακίδη, απεφάσισε την ίδρυση της Αδελφότητας και ανέλαβε ο Φαρμακίδης τη σύνταξη του καταστατικού όπως και όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έξοδα για την αναγνώριση της Αδελφότητας μας από το Πρωτοδικείο. Το όνομα “ΒΡΥΚΟΥΣ” προέρχεται από πρόταση του Φαρμακίδη η οποία υποστηρίχθηκε από όλους εμάς τους υπόλοιπους της ομάδας.

Αφού πάρθηκε η απόφαση και οι ενέργειες για την αναγνώριση της Αδελφότητας προχωρούσαν, εμείς σε συζητήσεις που γινόντουσαν, ενημερώναμε τους πατριώτες ότι αυτή η δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη και όλοι το δεχόντουσαν ευχαρίστως αν και υπήρχαν οι λίγοι συγκρατημένοι που αμφέβαλλαν, καλόπιστα βέβαια, για το αν θα επιβιώσει η Αδελφότητά μας.

Την αναγκαιότητα ίδρυσης Συλλόγου στη Ρόδο την υιοθέτησαν και άλλοι Ολυμπίτες που δεν ζούσαν εδώ, προέβλεπαν όμως την αλματώδη αύξηση της παροικίας μας.

Ο εξαίρετος πατριώτης κ. Μανόλης Σακέλλης, καθηγητής Πανεπιστημίου, ορκωτός λογιστής και νομικός, στο Πανολυμπίτικο Συνέδριο που έγινε στην Όλυμπο την 22α Αυγούστου του 1971 προτείνει τη σύσταση πατριωτικής οργάνωσης στη Ρόδο, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι Ολύμπιοι επιστήμονες και όπου βρίσκεται η έδρα της Νομαρχίας Δωδεκανήσου. Προτείνει ακόμη να δημιουργηθεί δευτεροβάθμια πατριωτική οργάνωση της οποίας μέλη θα είναι οι λειτουργούντες σύλλογοι ως και ο υπό σύσταση Σύλλογος της Ρόδου. Σε ψήφισμα δε που εξέδωσε το Συνέδριο στο τέλος, αναθέτει στο δικηγόρο κ. Νικόλαο Φαρμακίδη ο οποίος παρίστατο στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της παροικίας της Ρόδου, την προσπάθεια ίδρυσης της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου η ΒΡΥΚΟΥΣ.

Όμως ο Φαρμακίδης είχε κάνει όλη τη σχετική προεργασία και την 29η Σεπτεμβρίου καταθέτει στο Πρωτοδικείο Ρόδου το καταστατικό και το πρακτικό ίδρυσης της Αδελφότητας με το όνομα ΒΡΥΚΟΥΣ, το οποίο υπογράφεται από 27 συμπατριώτες, οι οποίοι αποτελούν τα πραγματικά ιδρυτικά μέλη του Σωματείου. Το πρακτικό ίδρυσης ήταν το παρακάτω:

ΠΡΑΚΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Εν Ρόδω σήμερον την 29ην Σεπτεμβρίου 1971, οι κάτωθι υπογραφόμενοι, κάτοικοι Ρόδου, Έλληνες πολίται, έχοντας τα κατά Νόμον προσόντα προς ίδρυσιν Σωματείου,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ

Ιδρύομεν Σωματείον υπό την επωνυμίαν “ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΤΩΝ ΡΟΔΟΥ Η ΒΡΥΚΟΥΣ” ούτινος έδρα ορίζεται η πόλις της Ρόδου, σκοπός δε ο εν τω συνταχθέντι Καταστατικό αναγραφόμενος.

Ψηφίζομεν και εγκρίνομεν ως έχει το συνταχθέν Καταστατικόν, συγκείμενον εκ 36 άρθρων, όπερ υπεγράψαμεν συμφώνως τω άρθρω 79 Αστικού Κώδικος.

Αναθέτομεν εις το εκλεγέν προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιον όπως μεριμνήσει δια την κατά Νόμον αναγνώρισιν του Σωματείου.

Το πρακτικόν εγένετο εις διπλούν, υπογραφέν ως έπεται:

ΟΙ ΙΔΡΥΤΑΙ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΝ

Νικόλαος Φαρμακίδης του Στυλιανού
Μηνάς Ασπράκης του Εμμανουήλ
Αντώνιος Παυλίδης του Νικολάου
Γεώργιος Μηνατσής του Ιωάννου
Κωνσταντίνος Τσαμπανάκης του Γεωργίου
Κωνσταντίνος Διακαντώνης του Νικολάου
Νικίας Κόνσολας του Νικολάου
Στυλιανός Φαρμακίδης του Βασιλείου
Ευαγγελία σύζ. Κων/νου Τσαμπανάκη
Σοφία Κανάκη του Νικολάου
Ιωάννης Καστελλοριζιός του Κων/νου
Αντώνιος Κανάκης του Βασιλείου
Ευαγγελία σύζ. Ιωάννου Καστελλοριζιού
Καλλιόπη σύζ. Κων/νου Διακαντώνη
Στυλιανός Τσαμπανάκης του Κων/νου
Γεώργιος Τσαμπανάκης του Κων/νου
Εμμανουήλ Διακογεωργίου του Γεωργίου
Μηνάς Αβδελλής του Κων/νου
Αλεξάνδρα σύζ. Μηνά Αβδελλή
Μηνάς Χατζηαντωνιάδης του Αντωνίου
Καλλιόπη σύζ. Μηνά Χατζηαντωνιάδη
Βασίλειος Χαλκιάς του Ιωάννου
Μαρία σύζ. Γεωργίου Μηνατσή
Εμμανουήλ Καστελλοριζιός του Κων/νου
Νικόλαος Δράκος του Μιχαήλ
Μαρία σύζ. Νικολάου Μελείση
Μαρία σύζ. Βασιλείου Διακαντώνη

Από την ιδρυτική συνέλευση ορίζεται η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους εξής:

Νικόλαο Φαρμακίδη του Στυλιανού
Εμμανουήλ Καστελλοριζιό του Κων/νου
Γεώργιο Μηνατσή του Ιωάννου
Βασίλειο Χαλκιά του Ιωάννου

και οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη του Σωματείου μέχρι να αναγνωρισθεί, να γίνει η 1η Γενική Συνέλευση και να διεξαχθούν αρχαιρεσίες. Το σωματείο αναγνωρίζεται και την 26η Νοεμβρίου 1972 ημέρα Κυριακή, στο εστιατόριο KORONET του συμπατριώτη μας Νίκου Ι. Παλαιού, γίνεται η ιστορική πρώτη, ιδρυτική (όπως τη χαρακτηρίζει το πρακτικό) συνέλευση της Αδελφότητας με παρόντα 53 άτομα. Θα αναφερθώ για λίγο στο πρακτικό εκείνης της ημέρας που ήταν το 1ο της Αδελφότητάς μας, γιατί ειπώθηκαν αλήθειες διαχρονικές για το χωριό μας και τους ανθρώπους του. Πρόεδρος της γενικής συνελεύσεως εκλέγεται ο αείμνηστος δάσκαλός μας Νικίας Κόνσολας. Φανερά συγκινημένος αλλά και περήφανος ο δάσκαλος που έζησε και γνώρισε από κοντά την Όλυμπο και τον Ολυμπίτη λέει: “δεν νοείται Κάρπαθος χωρίς την Όλυμπο. Η Όλυμπος διαθέτει ιστορικό οπλισμό ο οποίος της επιτρέπει να καυχάται δια το ότι διετήρησε αμιγή τα ήθη και τα έθιμά της, παρά την μακραίωνα δουλείαν, την γλώσσα, τη θρησκεία και τον ακραιφνή πατριωτισμόν. Οι σημερινοί Ολυμπίται αντάξιοι συνεχισταί της ιστορίας των προγόνων των, συνεχίζουν την φιλοπρόοδον δράσιν των ανά την υφήλιον, αγαπούν παθολογικά τον τόπο τους και προσφέρουν ότι μπορούν για να βελτιωθεί η ζωή εις εκείνους, οι οποίοι ακλόνητα δεμένοι στην Όλυμπο συνεχίζουν να ζουν εκεί δια να διατηρείται η ζωή, το παρόν και το μέλλον”.

Στη συνέχεια η συνέλευση ομοφώνως εγκρίνει το καταστατικό κατ’ άρθρο και στο σύνολο όπως έχει εγκριθεί από το Πρωτοδικείο και προχωρούμε στις αρχαιρεσίες οι οποίες ανέδειξαν το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητάς μας αποτελούμενο από τους:

Νικόλαο Φαρμακίδη Πρόεδρο
Εμμαν. Νταργάκη Αντιπρόεδρο
Νικόλαο Δράκο Γραμματέα
Μηνά Χατζηπαπά Ταμία
Γεώργιο Μηνατσή Μέλος
Εμμαν. Καστελλοριζιό Μέλος
Σοφία Κανάκη Μέλος

Ως εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι:

Κομνηνός Χατζηπαπάς
Μηνάς Φιλιππάκης
Κων/νος Διακομανώλης

Αποφασίζεται ακόμη όπως η νεοεκλεγείσα Διοίκηση της Αδελφότητας οργανώνει εκδηλώσεις (κάλαντα, χοροεσπερίδες, εκδρομές, κ.λ.π.) οι οποίες θα συντελέσουν στη σύσφιξη των δεσμών όλων των ομοχωρίων μας στη Ρόδο.

Έτσι έληξε η ιστορική 1η Γενική Συνέλευση και από εδώ αρχίζει η πορεία της Αδελφότητάς μας.

Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Τις συγκεντρώσεις μας τις κάναμε στα φιλόξενα καφενεία των συμπατριωτών μας Μανόλη Διακογεωργίου και Γιώργου Πρωτόπαπα γιατί δεν είχαμε δική μας στέγη. Είχαμε όνειρα και στόχους αλλά δεν είχαμε ακόμη δύναμη.

Με την εργατικότητα όμως και την θέληση των εκάστοτε Προέδρων και Διοικητικών Συμβουλίων της Αδελφότητας, αλλά και με το ενδιαφέρον, τη συμπαράσταση και αγάπη των μελών της παροικίας μας, άρχισε σιγά-σιγά η Αδελφότητα να αποκτά ταμείο και περιουσία. Από τους πρώτους ο εξαίρετος πατριώτης Νικόλαος Ι. Παλαιός, τα δύσκολα εκείνα χρόνια, δωρίζει στην Αδελφότητα αγροτεμάχιο 1200 m² περίπου στην περιοχή της Ηλιούπολης. Άλλες προσφορές σε χρήμα πατριωτών μας και τα έσοδα από εκδηλώσεις και συνδρομές μελών της Αδελφότητας είχαν σαν αποτέλεσμα την εξασφάλιση κάποιου κεφαλαίου για να προχωρήσουμε στην έκδοση εφημερίδας με την ονομασία “ΟΛΥΜΠΟΣ” και να αγορασθεί η πρώτη αίθουσα της Αδελφότητας. Η αίθουσα αυτή παρά τις ελλείψεις της εξυπηρέτησε για αρκετό διάστημα τις ανάγκες της παροικίας μέχρι που η δωρεά του μεγάλου μας ευεργέτη Μιχαήλ Αβδελλή και των κληρονόμων του Αρχοντούλας Ν. Νικολαϊδη, Εμμανουήλ Αβδελλή, Κωνσταντίνου Μ. Αβδελλή και Καλλιόπης Γ. Δράκου μας εξασφάλισε την απαραίτητη έκταση στην οποία χτίσαμε το μεγαλόπρεπο μέγαρό μας και θα χτίσουμε σε λίγο και τον περικαλλή Ναό στη χάρη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Όλα αυτά βέβαια έγιναν γιατί όλοι το θελήσαμε, προσφέροντας ο καθένας ότι μπορούσε, χρήματα ή προσωπική εργασία και γιατί στο τιμόνι της Αδελφότητας βρισκόταν κάθε φορά άξιος καπετάνιος με αξιόλογο πλήρωμα.

Ο Νίκος Φαρμακίδης (1972, 1973, 1974, 1975, 1976).
Ο Μηνάς Αβδελλής (1977, 1978)
Ο Κομνηνός Χατζηπαπάς (1979, 1980, 1981, 1982, 1987, 1988, 1993, 1994)
Ο Ιωάννης Τσέρκης (1983, 1984, 1985, 1986, 1989, 1990)
Ο Ηλίας Λεντάκης (1991, 1992)
Ο Μανόλης Διακομανώλης (1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 )
και ο Γιάννης Γ. Μηνατσής (2005 έως σήμερα)

με τα συμβούλιά τους, πρόσωπα διαλεχτά της παροικίας μας αξίζουν εύσημα και επαίνους, γιατί όλοι τους, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, αλλά με γνώμονα πάντα την αγάπη προς την παροικία και την γενέτειρά μας Όλυμπο, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανοδική πορεία του Συλλόγου μας, ώστε να βρίσκεται σήμερα η Αδελφότης Ολυμπιτών Ρόδου η ΒΡΥΚΟΥΣ στην περίοπτη θέση του 1ου παροικιακού Σωματείου της Δωδεκανήσου.

Comments Off on Ιστορικό Συλλόγου more...

Οι Σύλλογοί μας

by on Jul.03, 2009, under ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΣ

Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου Η “ΒΡΥΚΟΥΣ”

Αδελφότητα Ολυμπιτών Αττικής Η “ΔΗΜΗΤΡΑ”

Αδελφότητα Ολυμπιτών Βαλτιμόρης OLYMPIAN BROTHERHOOD OF AMERICA

Comments Off on Οι Σύλλογοί μας more...

Μέγας Ευεργέτης

by on Jul.03, 2009, under Μέγας Ευεργέτης

avdelis Ο Μιχαήλ Αβδελλής γεννήθηκε το 1898 στην Όλυμπο της Καρπάθου. Ηταν το τρίτο παιδί του Μηνά και της Βασταρκούλας Αβδελλή. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε από τον παπα- Σακελλάρη στην Όλυμπο. Το 1912 φεύγει για το Πυθαγόρειο της Σάμου κάνοντας διάφορες δουλειές.
Ο επόμενος χρόνος τον βρίσκει στα νταμάρια της Πεντέλης Αττικής και μετά από μια διετία περίπου μεταναστεύει στη Νότια Γαλλία και εργάζεται στο port Boυc.Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 πηγαίνει στο Γαλλικό Μαρόκο και μαζί με τα αδέλφια του Μανώλη, Κωστή και Γιώργη, αναλαμβάνουν την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων όπως π.χ. την οδό Καζαμπλάνκας –Mekmes μήκους 580 χιλιομέτρων καλώντας στο Μαρόκο και 50 Καρπάθιους τεχνίτες καθώς και το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης Ραμπάτ και της Καζαμπλάνκας και πολλά άλλα. Διορίζεται εργοδηγός της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας CAMSHASH που του αναθέτει την επίβλεψη και κατασκευή του υπερ – Ιρανικού σιδηροδρόμου στη Β. Περσία. Εκεί γνωρίζει και τους ηγέτες των Κούρδων του Ιράν και του Ιράκ και γίνονται φίλιοι.
Η λήξη του πολέμου τον βρίσκει στο νεοσυσταθέν εμιράτο του Κουβέϊτ και αναλαμβάνει την κατασκευή αστυνομικού Τμήματος για την Αγγλική διοίκηση. Αναλαμβάνει κατόπιν την κατασκευή 510 κατοικιών στο MINA AL AHMADI για το τεχνικό προσωπικό των διυλιστηρίων που κατασκεύασε η GENERAL ELECTRIC. Ο SHABAH πρώτος Σεϊχης του Κουβέιτ , διακρίνοντας την εντιμότητα τη συνέπεια και την εργατικότητά του Μιχάλη Μ Αβδελλή του αναθέτει πολλά άλλα έργα και τον ανακηρύττει τεχνικό του σύμβουλο, έναν άτυπο “Υπουργό” Δημοσίων Έργων του Εμιράτου.

Το 1955 επαναπατρίζεται και εγκαθίσταται στη Ρόδο διατηρώντας μια άρρηκτη φιλία έκτοτε με τον σεϊχη SHABAH και όταν το 1958 ο συμπολίτης μας Υπουργός Στ. Κωτιάδης ηγήθη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που περιήλθε τις χώρες της Μ. Ανατολής για την υπογραφή σειράς συμφωνιών εμπορικών, διπλωματικών κ.λ.π , με τη μεσολάβησή του έγινε δεκτός από τον Σείχη SHABAH και με πολλή ευκολία συνήφθησαν οι συμφωνίες.

Έκτοτε έζησε στη Ρόδο στ΄ Ασγούρου αποφεύγοντας τη δημοσιότητα και προβολή, συντροφιά με συγγενείς, ορισμένους καλούς φίλους του και με τα αγαπημένα του κατοικίδια και άλλα ζώα, με μικροκαλιέργειες στο κτήμα που αγόρασε. Το φιλανθρωπικό του έργο υπήρξε πλούσιο και πολυσχιδές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την δαπάνη για την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και του νέου νεκροταφείου στο Διαφάνι Καρπάθου. Επίσης κάλυψε ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης για την κατασκευή του κοινοτικού μεγάρου της Ολύμπου. Επίσης συμμετείχε στην ανοικοδόμηση του πολιτιστικού κέντρου των Ολυμπιτών του Πειραιά. Δώρισε ακόμη και το οικόπεδο για την ανέγερση του πολιτιστικού Κέντρου των Ολυμπιτών Ρόδου Η ΒΡΥΚΟΥΣ. Αρωγός της πατρίδας μας όσες φορές οι Έλληνες κλήθηκαν να συνδράμουν όπως ο πόλεμος του 1940, οι σεισμοί των Επτανήσων το 1954, της Θεσσαλίας και Φαρσάλων το 1957 μέσω των τοπικών Μητροπόλεων. Ήταν δε τόσο μεγάλη η προσφορά του στους σεισμόπληκτους των επτανήσιων που εκπρόσωπος του Βασιλέως Παύλου τον τίμησε με μεγαλόσταυρο. Έκανε επίσης μεγάλες δωρεές και στην Ι. Μητρόπολη της Ρόδου.

Υπήρξε επίσης αρωγός φτωχών φοιτητών και οικογενειών, ασθενών κ.λ.π. Πέθανε πλήρης ημερών στη Ρόδο το 1984. Τα οστά αναπαύονται στον ίδιο τάφο με της αγαπημένης του ανιψιάς Αρχοντούλας Ν. Νικολαϊδη.

Η Αρχοντούλα Νικολαϊδη, γεννήθηκε και αυτή στην Όλυμπο. Από 18 χρονών ήλθε στη Ρόδο φορώντας πάντα το καβάϊ της. Χωρίς να πάει στο σχολείο, μάθαινε γράμματα ταυτόχρονα με τα επτά παιδιά της. Εργατική και τίμια, με αισθήματα και αρετές που επιβεβαιώνονται με τις πράξεις της.

Comments Off on Μέγας Ευεργέτης more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Archives

All entries, chronologically...